Copyright © All Rights Reserved
Här samlar vi det som hänt inom föreningen, en dokumentation av föreningens verksamheter.
Den 11 februari berättade VD Peter Orrgren om Ballografs historia och framtid för föreningen.
Företaget grundades 1945 av Eugen Spitzer, en jude med österrikisk ursprung som flydde till Sverige under andra världskriget. I början skedde produktionen i ett
litet garage. Under namnet Ballografverken AB flyttade företaget till Mölndal.
Namnet Ballograf är en sammansättning av "ballo" (kula) och "graf" (skriva).
1953 lanserade kulspetspennan med svenskt arkivbläck.Från 1953 till 2004 ägdes Ballograf av det franska företaget BIC. 1960 kom pennan Epoca som deskset.1992 tillverkades Rondo för första gången. Sedan 1960 sker produktionen i Västra Frölunda. Till hösten 2019 flyttar produktionen till Filipstad.
Christer Götesson från Kreativ Kraft guidar föreningens medlemmar i Olidans kraftstation. Här tittar de på intaget till turbinerna, där ett stålgaller stoppar skräp från att komma med.
Foto: Kenth Lärk.
Måndagen den 23 april fick 14 medlemmar i föreningen en guidad visning av de båda kraftstationerna Olidan och Hojum i Trollhättan. Guiden Christer Götesson, som har levt och arbetat i området i många år, berättade intresseväckande och initierat om kraftverkens historia och produktion av elektricitet, samt om områdets förvandling sedan de fyra första turbinerna togs i drift 1910.
Olidan var svenska statens första vattenkraftsprojekt, som inledde Vattenfalls utbyggnad i de stora älvarna i Sverige. De tio turbinerna som är i drift är tillverkade av Nohab och Karlstads Mekaniska Verkstad i Kristinehamn. De är totalrenoverade precis som den vackra interiören i generatorhallen. Tegelfasaden av röd granit är nyligen blästrad.
Hojum byggdes 1941 uppströms Olidan och dess tre stora Kaplanturbiner har en effekt på 180 MW, med de 640 kubikmeter vatten som passerar Trollhättefallens höjd på totalt 32 meter. Läs mer om besöket i kommande numret av vår tidning, IHV nr 2/2018.
Måndagen den 19 mars 2018 genomfördes en guidad visning av Repslagarmuseet i Älvängen. Därefter hölls föreningens årsmöte.
Den 17-18 mars 2018 medverkade IHV på släktforskardagarna i Göteborg.
Fredagen den 24 november 2017 genomfördes en guidad rundtur i slakthusområdet i Gamlestaden i Göteborg. Åke Eriksson, som växt upp i området, agerade värd och visade bland annat det höga kyltornet. Studiebesöket avslutades med ölprovning och visning av Spike Brewery.
På kvällen torsdagen den 5 oktober 2017 höll docent Johan Svanberg en föreläsning med titeln ”Migrationens kontraster – arbetsmarknadsrelationer, Schleswig-Holstein-aktionen och tyskorna vid Algots i Borås under 1950-talet”. Föreläsningen var ett samarrangemang med Riksarkivet Landsarkivet.
Torsdagen den 5 oktober 2017 ordnades ett studiebesök på Essitys pappersbruk i Lilla Edet.
Lördagen den 20 maj 2017 besökte föreningen Ljungskile Trikåfabrik (Resteröds), där den legendariska trikåtillverkningen hade återuppstått. Entreprenörerna Pernilla Toll och Olle Jörsved visade runt och berättade om fabrikens historia och om sina spännande framtidsplaner.