Detta har hänt

Copyright © All Rights Reserved

Detta har hänt

Här samlar vi det som hänt inom föreningen, en dokumentation av föreningens verksamheter.

Aleks Bageri & Konditori

Gunnar Bergagård, 90 år och son till grundaren Alek, visar maskinerna i bageriet under IHV:s besök.

I det stora huset har Aleks goda bröd och bakverk bakats ända sedan starten 1928. Brödbutiken med servering tillkom lite senare.

Intressant och välsmakande besök på Aleks Bageri

 

1928 grundade Alek Bergagård sitt bageri i ett stort hus på Norgårdsvägen 15 i Öckerö. Idag drivs det av barnbarnsbarnet Malin, i samma lokaler men med modern utrustning. Både hennes far och farfar bor kvar i våningarna ovanpå och utåt gatan ligger brödbutiken med servering. Eftersom Malins pappa Arne var ute och körde ut bröd denna måndagsmorgon var det farfar Gunnar, som tog emot oss, 16 medlemmar i IHV, och visade oss runt i bageriet.

Gunnar föddes samma år som bageriet startade och berättade både om när han själv började köra ut bröd med cykel som 10-åring och hur verksamheten ser ut idag.

Förutom butiken i Öckerö har man en brödbutik och café i Hönö Klåva. Resten av produktionen går till återförsäljare i Göteborg, både affärer och restauranger, och till Kungsbacka kommun, som valt Aleks som brödleverantör.

Visningen avslutades med ett smakprov på deras specialitet Jojo-kakan. Sedan åkte vi till cafét i Hönö Klåva. Där hälsade Arne oss välkomna och bjöd oss på kaffe och semla, som vi avnjöt före årsmötet. Därefter intogs en god fisklunch på Tullhuset, på deltagarnas egen bekostnad.

Alla var mycket nöjda med besöket på Aleks och vi tackar både Gunnar och Arne för att vi fick se bageriet och veta mer om det 90-åriga familjeföretaget, och att de så generöst lät oss ha årsmötet i cafét och bjöd på goda bakverk.

Mer om besöket på Aleks Bageri på Öckerö kan man läsa i nästa nummer av föreningens tidning, som skall komma ut i slutet av augusti.

Text och foto: Björn Ohlsson

Ballograf

Den 11 februari berättade VD Peter Orrgren om Ballografs historia och framtid för föreningen.


Företaget grundades 1945 av Eugen Spitzer, en jude med österrikisk ursprung som flydde till Sverige under andra världskriget. I början skedde produktionen i ett

litet garage. Under namnet Ballografverken AB flyttade företaget till Mölndal.


Namnet Ballograf är en sammansättning av "ballo" (kula) och "graf" (skriva).

1953 lanserade kulspetspennan med svenskt arkivbläck.Från 1953 till 2004 ägdes Ballograf av det franska företaget BIC. 1960 kom pennan Epoca som deskset.1992 tillverkades Rondo för första gången. Sedan 1960 sker produktionen i Västra Frölunda. Till hösten 2019 flyttar produktionen till Filipstad.

Olidan och Hojum Kraftstationeri Trollhättan

Christer Götesson från Kreativ Kraft guidar föreningens medlemmar i Olidans kraftstation. Här tittar de på intaget till turbinerna, där ett stålgaller stoppar skräp från att komma med.

Foto: Kenth Lärk.

Måndagen den 23 april fick 14 medlemmar i föreningen en guidad visning av de båda kraftstationerna Olidan och Hojum i Trollhättan. Guiden Christer Götesson, som har levt och arbetat i området i många år, berättade intresseväckande och initierat om kraftverkens historia och produktion av elektricitet, samt om områdets förvandling sedan de fyra första turbinerna togs i drift 1910.

Olidan var svenska statens första vattenkraftsprojekt, som inledde Vattenfalls utbyggnad i de stora älvarna i Sverige. De tio turbinerna som är i drift är tillverkade av Nohab och Karlstads Mekaniska Verkstad i Kristinehamn. De är totalrenoverade precis som den vackra interiören i generatorhallen. Tegelfasaden av röd granit är nyligen blästrad.

Hojum byggdes 1941 uppströms Olidan och dess tre stora Kaplanturbiner har en effekt på 180 MW, med de 640 kubikmeter vatten som passerar Trollhättefallens höjd på totalt 32 meter. Läs mer om besöket i kommande numret av vår tidning, IHV nr 2/2018.

Repslagarmuseet i Älvängen

Måndagen den 19 mars 2018 genomfördes en guidad visning av Repslagarmuseet i Älvängen. Därefter hölls föreningens årsmöte.

Släktforskardagarna i Göteborg

Den 17-18 mars 2018 medverkade IHV på släktforskardagarna i Göteborg.

Slakthusområdet i Gamlestaden i Göteborg

Fredagen den 24 november 2017 genomfördes en guidad rundtur i slakthusområdet i Gamlestaden i Göteborg. Åke Eriksson, som växt upp i området, agerade värd och visade bland annat det höga kyltornet. Studiebesöket avslutades med ölprovning och visning av Spike Brewery.

 

Föreläsning om "tyskorna" vid Algots i Borås under 1950-talet

På kvällen torsdagen den 5 oktober 2017 höll docent Johan Svanberg en föreläsning med titeln ”Migrationens kontraster – arbetsmarknadsrelationer, Schleswig-Holstein-aktionen och tyskorna vid Algots i Borås under 1950-talet”. Föreläsningen var ett samarrangemang med Riksarkivet Landsarkivet.

Essitys pappersbruk i Lilla Edet

Torsdagen den 5 oktober 2017 ordnades ett studiebesök på Essitys pappersbruk i Lilla Edet.