Detta har hänt

Detta har hänt

Här samlar vi det som hänt inom föreningen, en dokumentation av föreningens verksamheter.

Vargön Alloys AB

Dynastiers uppgång och fall

30 oktober 2019 gjorde föreningen ett intressant besök på Vargön Alloys AB utanför Vänersborg. Det är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, en legering som ger stålet hårdhet och motståndskraft mot korrosion, som är nödvändig för stålindustrin. Företagets historia började redan 1874 när Wargöns AB bildades. Den första legeringsugnen installerades 1912.


Mer om Vargön Alloys AB kommer i nästa nummer av vår tidskrift.

Foto: Johan Pilgren.

Torsdagen 17 oktober berättade Fil dr Stina Malmén om familjens betydelse för företagarfamiljerna Ekman och Wallenberg under 1800-talets senare del. 

Föredraget i Landsarkivets hörsal utifrån hennes avhandling I företagshistoriens marginaler belyste behovet av andra källor för att komma åt kvinnornas betydelse för dynastierna runt sekelskiftet 1900. Men också hur Wallenbergs grundare medvetet skapade en bild av sig själv som en "self-made-man".Wapnö Gård och Gudmundsgården

wapnö5
Wapnö Gård
wapnö
wapnö6
wapnö7

Wapnö Gård

gudmun4
gudmun2
gudmun3

Gudmundsgården

Industriell matproduktion och gårdscharkuteri var temat för föreningens vårresa till Halland. 


Mjölkgården Wapnö har under de sanaste 20 åren förvandlats till ett företag med biogasanläggning och eget ekologiskt kretslopp.


Gudmundsgården är en liten familjegård som startade 1998 och är Hallands första gårdscharketuri.


Mer om Wapnö och Gudmundsgården finns i vår tidskrift 2019:2.

Schwartzman & Nordström

Aleks Bageri & Konditori

Gunnar Bergagård, 90 år och son till grundaren Alek, visar maskinerna i bageriet under IHV:s besök.

I det stora huset har Aleks goda bröd och bakverk bakats ända sedan starten 1928. Brödbutiken med servering tillkom lite senare.

Schwartzman & Nordström grundades 1903 och kom att bli en av Uddevallas största  industrier under mellankrigstiden, specialiserad på herrkostymer.

Fotoarkivarien Fiffi Myrström från Bohusläns museum, visade filmer från produktionskedjan från 1920-talet till 1991 och berättade om fotografier från verksamheten som förvaras i museets samlingar.

Rebecca Olsson, arkivarie vid Landsarkivet, gav några exempel på vad som finns i företagets arkiv

Intressant och välsmakande besök på Aleks Bageri

 

1928 grundade Alek Bergagård sitt bageri i ett stort hus på Norgårdsvägen 15 i Öckerö. Idag drivs det av barnbarnsbarnet Malin, i samma lokaler men med modern utrustning. Både hennes far och farfar bor kvar i våningarna ovanpå och utåt gatan ligger brödbutiken med servering. Eftersom Malins pappa Arne var ute och körde ut bröd denna måndagsmorgon var det farfar Gunnar, som tog emot oss, 16 medlemmar i IHV, och visade oss runt i bageriet.

Gunnar föddes samma år som bageriet startade och berättade både om när han själv började köra ut bröd med cykel som 10-åring och hur verksamheten ser ut idag.

Förutom butiken i Öckerö har man en brödbutik och café i Hönö Klåva. Resten av produktionen går till återförsäljare i Göteborg, både affärer och restauranger, och till Kungsbacka kommun, som valt Aleks som brödleverantör.

Visningen avslutades med ett smakprov på deras specialitet Jojo-kakan. Sedan åkte vi till cafét i Hönö Klåva. Där hälsade Arne oss välkomna och bjöd oss på kaffe och semla, som vi avnjöt före årsmötet. Därefter intogs en god fisklunch på Tullhuset, på deltagarnas egen bekostnad.

Alla var mycket nöjda med besöket på Aleks och vi tackar både Gunnar och Arne för att vi fick se bageriet och veta mer om det 90-åriga familjeföretaget, och att de så generöst lät oss ha årsmötet i cafét och bjöd på goda bakverk.

Mer om besöket på Aleks Bageri på Öckerö kan man läsa i nästa nummer av föreningens tidning, som skall komma ut i slutet av augusti.

Text och foto: Björn Ohlsson

Ballograf

Den 11 februari berättade VD Peter Orrgren om Ballografs historia och framtid för föreningen.


Företaget grundades 1945 av Eugen Spitzer, en jude med österrikisk ursprung som flydde till Sverige under andra världskriget. I början skedde produktionen i ett

litet garage. Under namnet Ballografverken AB flyttade företaget till Mölndal.


Namnet Ballograf är en sammansättning av "ballo" (kula) och "graf" (skriva).

1953 lanserade kulspetspennan med svenskt arkivbläck.Från 1953 till 2004 ägdes Ballograf av det franska företaget BIC. 1960 kom pennan Epoca som deskset.1992 tillverkades Rondo för första gången. Sedan 1960 sker produktionen i Västra Frölunda. Till hösten 2019 flyttar produktionen till Filipstad.